Tiltship Motherdome

I et varmt paradis, ganske annerledes fra Norge, bygger vi (@pivot og @dani) vårt earthship-inspirerte feriehus. Det er et ganske annerledes bygg, og vil ikke kunne kalles et ekte Earthship da vi leker oss ganske mye med teknikkene. Det er ikke tilkoblet noe fast nett, hverken vann eller strøm, og har ikke et drivhus. Det er designet for maksimal luftsirkulasjon, og med en termisk masse som skal kjøles ned istedenfor å varmes opp. Det blir bygget for et veldig varmt og veldig fuktig klima. Et bygg som sannsynligvis vil passe et tropisk paradis ved navn Otres Beach, i utkanten av Sihanoukville/Kambodsja.

Vil du se dette bygget bli ferdig fortere? Gi oss en donasjon da vel, så går det uavkortet til utviklingen. Dette er et bygg som er realisert med stor hjelp fra frivillige, og hensikten har hele tiden vært å utvikle byggeteknikken og forske videre for å få kunnskap nok til å kunne gjøre noe lignende her hjemme i Norge.

Fordelen med Kambodsja er mange. Det er billig å bygge her, både materialer og arbeidskraft. Hittill har vi hatt med oss frivillige byggere fra mange nasjonaliteter, men vi har også ønske om å benytte oss av Kambodsjansk arbeidskraft. Vi har et ønske om å lære oss å bygge hus, og vi har et ønske om å finne opp en byggeteknikk som kan passe for Kambodsjansk klima og Kambodsjanske lommebøker. Et land i utvikling, lang bak det vi kjenner til i Norge, med dårlige resirkuleringsordninger og mye fattigdom. Et perfekt sted for Earthships og lignende byggeteknikker.

Vi har et samarbeid med Earthship Cambodia, som bygde sør-øst Asias alle første Earthship – godkjent av Earthship Biotecture i Taos. Vårt bygg er på samme tomt som dette Earthshippet, og på folkemunne kalles det bare for “The bottlehouse”, siden hele fasaden består av fargede “bottlebricks”. Et fantastisk flott bygg, og vi håper vårt kommer til å bli like fantastisk.

Etter to turer til Kambodsja (2014 & 2015) hver på to-tre måneder, begynner huset å ta form. Vi har nå laget et stødig fundament, som ble gravd ned nesten 1 meter for å forhindre at bygget flytter på seg i det myke underlaget. På dette fundamentet har vi plassert en sirkulær dekkvegg med en 90 graders åpning i fronten mot sol og vind fra havet. Dekkveggen er bygget opp litt ekstra på to av sidene, slik at taket skulle få en liten “tilt”, derav navnet “Tiltship”. Et flatt tak ville vært for “normalt” for oss, så vi bestemte oss for å lage et tak i en halvkule-form, da basert på “Geodomes”. Dette taket består av metallrør festet sammen slik at de danner et mønster av triangler, og målene er tatt fra matematiske modeller av domes. Vår dome-variant heter “Geodesic tetrahedron” og var den mest spennende formen, syntes vi. Den gir muligheter for mange spennende åpninger og vinduer, og særlig fra innsiden vil den virkelig få frem fasongen sin.

I fronten, hvor åpningen i dekkveggen er, har vi bygget opp et reisverk av tømmerstokker. Disse stokkene følger formen til domen og danner en spennende fasade for bygget. Mellomrommene i reisverket vil fylles med lettvegger av bokser og “bottlebricks” for å danne et spennende mønster som leder inn mot inngangen. Inngangen vil sannsynligvis være en tømmerdør med åpne gitter, for å slippe mest mulig luft inn i bygget.

facebookPå innsiden vil vi få to og en halv etasje. Underetasjen, som er på bakkeplan, vil være mest fuktig og utsatt for dyr og andre ulumskheter. Her vil vi ha lagringsplass og plass til grovere arbeid, i ly fra den stekende sola eller det kraftige regnet. En etasje opp, vil være vår hovedetasje. Det vil være en diger åpning i front av domen, som skal kunne lukkes med noen digre luker, som vil gi følelsen av et uteområde inne. En slags veranda, rett ved siden av kjøkken og oppholdsrom. Toalett og soverom vil være avlukket i egne rom i denne etasjen, og taket på disse rommene vil gi oss den siste halve etasjen. Denne etasjen vil være helt i toppen av domen, hvor vi skal montere en “skylight”. Her vil vi kunne regulere luftingen ved å heve og senke dette gjennomsiktige topplokket, og på kvelden vil dette tjene som et avslapningsområde hvor vi kan ligge og se på stjernene.

I bakkant av bygget, med utgang fra toalett og soverom, skal vi ha en bambusdusj. Dette dusjrommet vil være plassert mellom fem stolper som holder oppe et vanntårn. Nederst mellom disse fem stolpene vil det være en diger 3000 liters vanntank, hvor oppsamlet vann fra domen vil bli ledet. Dusjrommet vil være omkranset av bambus med åpning opp mot himmelen. Det eneste vi vil ha over hodet når vi dusjet er noen trærs grener og et platå med to mindre vanntanker. Den ene vanntanken vil samle solvarme slik at vi får varmtvann, den andre vil holdes kjølig. Begge vil fylles på dagtid når sola skinner og vi har mest strøm fra solcellepanelene. Dette for at vi skal ha noe trykk på vannet uansett tid på døgnet, og uansett om vi har tilgang på strøm. Strømmen vil ellers gå til å belyse bygget, til kjøleskap, til musikk og pc.

Utenfor vårt feriehus vil vi dyrke tropiske planter. Disse vil både bli vannet av vårt gråvann og sortvann, men vi vil også plante kaktus og andre planter som tåler den tørre perioden av året. Hengekøyer blandt plantene vil være en selvfølge!

Neste gang vi kommer oss til Kambodsja skal taket og forsiden dekkes. Kanskje vi også rekker å bygge en vanntank? Denne artikkelen oppdateres jevnlig, så kom tilbake for å se om vi har skrevet noe nytt. Vi legger også inn en liten kommentar under hver gang vi gjør oppdateriner, så pass på å abboner på denne siden.

Add a comment

:good: 
:-) 
:cry: 
more...